(untitled) (Marketing Jurnali, 2025)
Hindiston va O‘zbekiston o‘rtasidagi iqtisodiy munosabatlar sezilarli darajada kengayib, bu jarayon faol diplomatik tashabbuslar va rivojlanayotgan siyosiy hujjatlar bilan shakllanmoqda. Ushbu maqolada rasmiy davlat tashriflari, ikki tomonlama ishchi guruh lar hamda ko‘p tomonlama forumlarda ishtirok etish jarayoni o‘zgarishlarga 14 qanday hissa qo‘shgani tahlil qilinadi. 2018 -yilda o‘rnatilgan strategik sheriklik savdo, ta’lim va infratuzilma sohalarida aniq kelishuvlarga olib kelgan (Hindiston Tashqi Ishlar Vazirligi, 2018). Har ikki davlat ham faol ishtirok ko‘rsatmoqda: Hindiston Markaziy Osiyodagi ishtirokini kengaytir ar ekan, O‘zbekiston xorijiy investitsiyalarni jalb etish uchun iqtisodiy islohotlarni amalga oshirmoqda (Hindistonning Toshkentdagi Elchixonasi, 2023; UNESCAP, 2023). Savdo hajmlari nisbatan kam bo‘lsa -da, farmatsev tika, axborot texnologiyalari va ta’lim sohalaridagi hind kompaniyalarining faollashuvi diplomatiya orqali chuqur integratsiyaga yo‘l ochmoqda (EXIM Bank India, 2023; Hindiston Savdo va Sanoat Vazirligi, 2023). Hukumat hujjatlari, savdo ma’lumotlari va soh aviy hisobotlarning sifat tahlili asosida ushbu maqola bojxona protseduralarining soddalashtirilishi va qo‘shma korxonalar kabi yutuqlarni baholaydi, shuningdek, moliyaviy aloqadorlik va infratuzilma kabi sohalardagi muammolarni aniqlaydi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, diplomatik tashabbuslar ramziy qadamlardan haqiqiy iqtisodiy hamkorlik vositalariga aylangan va kelgusida yanada keng imkoniyatlarga ega (UzDaily, 2023; WTO, 2023).