(untitled) (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu maqolada O‘zbekiston agroklaster tizimining iqtisodiy samaradorligi tahlil qilinib, uni yanada rivojlantirish bo‘yicha takliflar ishlab chiqilgan. Niderlandiya, Turkiya va Xitoy agroklaster modellari bilan taqqoslash orqali O‘zbekiston qishloq xo‘jaligi klasterlarining ustunlik va rivojlanish yo‘nalishlari aniqlandi. Innovatsion texnologiyalarni joriy etish, davlat tomonidan qo‘llab -quvvatlash mexanizmlarini mustahkamlash hamda ek sport salohiyatini oshirish agroklasterlar samaradorligini sezilarli darajada oshiradi. Niderlandiyaning aqlli qishloq xo‘jaligi texnologiyalari, Turkiyaning subsidiyalar asosida rivojlangan modeli va Xitoyning avtomatlashtirilgan ishlab chiqarish tizimlar i O‘zbekiston agroklasterlari uchun istiqbolli yo‘nalishlar sifatida ko ‘rildi. Maqolada investitsiyalarni jalb qilish, resurslardan samarali foydalanish va malakali kadrlar tayyorlash bo‘yicha tavsiyalar ishlab chiqildi.