(untitled) (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu tadqiqot Oʻzbekistonda yashil moliyani rivojlantirish imkoniyatlarini baholash, xalqaro tajribalarni oʻrganish va mavjud muammolarni aniqlashga qaratilgan. Yashil moliya – bu ekologik barqaror loyihalarni moliyalashtirish mexanizmi boʻlib, u yashil kreditlar, obligatsiyalar va barqaror investitsiyalar kabi vositalarni oʻz ichiga oladi. Jahonda yashil moliyalashtirishning iqtisodiy barqarorlikka ijobiy taʼsiri isbotlangan b oʻlib , Oʻzbekistonda ushbu tizim dan foydalanish yoʻllarini aniqlash va qoʻllash amaliyotini kengaytirish boʻyicha ilmiy tadqiqotlar olib borish zaruriyati mavjud . Tadqiqot davomida Oʻzbekistonning yashil moliya tizimini rivojlantirish boʻyicha amaldagi holati tahlil qilinib, sohadagi asosiy muammolar oʻrganilgan . Shu bilan birga, Qozogʻiston, Indoneziya va Yevropa Ittifoqi tajribalari tahlil qilinib, ularda qoʻllanilayotgan modellarni Oʻzbekiston amaliyotiga joriy etish imkoniyatlari aniqlangan . Tadqiqot natijalari asosida yashil obligatsiyalar bozorini shakllantirish, yashil kreditlar uchun moliyaviy ragʻbatlantirish mexanizmlarini yaratish va xususiy sektor ishtirokini oshirish boʻyicha tavsiyalar ishlab chiqil gan. Tadqiqot natijalari yashil moliyaviy tizimni rivojlantirishda ilmiy va amaliy asos yaratib, iqtisodiy barqarorlikni taʼminlashda muhim ahamiyat kasb etadi.