(untitled) (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu maqolada Oʻzbekiston sharoitida fermer xoʻjaliklari moliyaviy savodxonlik darajasining moliyaviy tahdidlarni boshqarish salohiyatiga taʼsiri empirik tahlil qilinadi. Tadqiqot uchun logistik regressiya (binary logit) modeli qoʻllanilib, fermerlarning tahdidlarga bardoshlilik ehtimolini aniqlovchi asosiy omillar — moliyaviy bilim, taʼlim darajasi, tajriba, kreditga kirish imkoniyati va maslahat xizmatlaridan foydalanish — baholanadi. Natijalar shuni koʻrsatadiki, moliyaviy savodxonlik fermerlarning moli yaviy risklarni aniqlash va boshqarish qobiliyatiga sezilarli darajada ijobiy taʼsir koʻrsatadi. Bundan tashqari, oliy maʼlumot va kredit resurslaridan samarali foydalanish ham barqarorlikni oshiradi. Tadqiqot asosida moliyaviy taʼlim dasturlarini kengaytirish, agroxizmat infratuzilmasini rivojlantirish hamda fermerlar uchun raqamli maslahat platforma larini yaratish boʻyicha takliflar ishlab chiqiladi.