(untitled) (Marketing Jurnali, 2025)
Mazkur maqolada “yashil” brend konsepsiyasi va uning zamonaviy kompaniyalar strategiyasidagi o‘rni keng qamrovli tahlil qilingan. Global iqlim o‘zgarishi, ekologik xavfsizlik, tabiiy resurslarning cheklanganligi va barqaror iste’mol talabi sharoitida “yash il” brendlar nafaqat marketing vositasi, balki biznesning ekologik, ijtimoiy va iqtisodiy barqaror rivojlanishiga xizmat qiluvchi strategik omil sifatida baholanmoqda. O‘zbekiston Respublikasida qabul qilingan ekologik siyosat va normativ -huquqiy hujjatlar “yashil” iqtisodiyotga o‘tishni jadallashtirishda muhim ahamiyatga ega. Maqolada xalqaro adabiyotlar, statistik ma’lumotlar va mahalliy tadqiqotchilar yondashuvlari asosida “yashil” brend strategiyalarining nazariy hamda amaliy jihatlari va ularning bozor samaradorligiga ta’siri ko‘rib chiqilgan. Xususan, funksional va hissiy joylashtirish yondashuvlarining uyg‘un qo‘llanilishi brend imidjini mustahkamlashga xizmat qilishi empirik asosda tahlil qilingan. Shuningdek, iste’molchilar xulq -atvori, investorlar bosimi, ESG mezonlari va texnologik innovatsiyalar “yashil” brend strategiyasining asosiy drayverlari sifatida baholangan.