(untitled) (Marketing Jurnali, 2025)
Maqolada joriy sanoat siyosati va texnologik transformatsiyalar jarayonida Oʻzbekiston avtomobilsozlik sanoatida butlovchi qismlarini mahalliylashtirishni rivojlantirishning oʻziga xos xususiyatlari koʻrib chiqiladi. Mahalliylashtirishni ragʻbatlantirish b oʻyicha turli yondashuvlarga ega uch mamlakat — Turkiya (kooperatsiyaga asoslangan), Braziliya (davlat qoʻllab quvvatlashiga asoslangan) va Janubiy Koreya (eksport -innovatsion) tajribasining qiyosiy tahlili oʻtkazildi . Bunda davlat tomonidan qoʻllab -quvv atlash vositalari, mahalliy yetkazib beruvchilarni qoʻshimcha qiymat zanjiriga jalb qilish muammolari, qoʻshma korxonalarning roli va mahalliylashtirish loyihalarini moliyalashtirish masalalari koʻrib chiqiladi. Oʻzbekistonda avtomobil butlovchi qismlarini mahalliylashtirishning asosiy muammolari, jumladan, kooperatsiya imkoniyatlari cheklanganligi, ikkinchi darajali yetkazib beruvchilarning zaif rivojlanishi va yuqori texnologiyali butlovchi qismlar importiga bogʻliqligi aniqlangan. Maqolada Oʻzbekistonnin g avtomobilsozlik sanoatini iqtisodiy va institutsional sharoitlariga moslashtirilgan xalqaro tajribaga asoslangan barqaror mahalliylashtirish modelini shakllantirish boʻyicha tavsiyalar berilgan.