(untitled) (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu maqolada klasterga asoslangan innovatsion ekotizimlarning sanoat korxonalarini global innovatsion tarmoqqa integratsiyalashuvdagi o‘rni yoritib berilgan. Klasterlar bilim almashinuvi, qo‘shma tadq iqot va ishlanmalarni rivojlantirish, xalqaro bozorga chiqish imkoniyatlarini kengaytirish orqali innovatsiyalarni jadallashtirish mexanizmi sifatida ko‘rib chiqiladi. Klasterlash korxonalar raqobatbardoshligini oshirishdagi afzalliklari bilan birga, ishti rokchilar o‘rtasidagi muvofiqlashtirish, ichki raqobat va davlat qo‘lloviga bog‘liqlik kabi muammolar ham tahlil qilinadi. Silikon vodiysi (AQSh) va Germaniyadagi avtomobil klasteri kabi xalqaro tajribalar sanoat innovatsiyalarini rivojlantirish va global integratsiyani ta’minlashda klasterlarning kuchli salohiyatini namoyon etadi.