(untitled) (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu tadqiqotda xorijiy to‘g‘ridan -to‘g‘ri investitsiyalarning (XTI) makroiqtisodiy omillarini, xususan, foiz stavkalari, inflyatsiya va yalpi ichki mahsulot (YAIM)ning XTI oqimlariga ta’sirini o‘rganilgan. Tadqiqotda log -chiziqli Oddiy Eng Kichik Kvadrat lar (OEKQ) regressiya modeli hamda 33 yillik yillik kuzatuvdan iborat ma’lumotlar to‘plami qo‘llanilgan. FDI, foiz stavkalari, inflyatsiya va YAIM ko‘rsatkichlarining tabiiy logarifmlariga asoslangan bog‘liqlik tahlil qilingan. Natijalar inflyatsiyaning XT Iga statistik jihatdan sezilarli va salbiy ta’sir ko‘rsatishini, ya’ni inflyatsiya darajasining ortishi investitsiya oqimlarini kamaytirishini ko‘rsatdi. Foiz stavkalari XTIga ijobiy, biroq chegaraviy darajada ahamiyatli ta’sir ko‘rsatgan. YAIM esa statist ik jihatdan ahamiyatli bog‘liqlik namoyon qilmagan. Varians inflyatsiya koeffitsiyenti (VIF) va Belsley –Kuh–Welsch diagnostikasi natijalari o‘rtacha darajadagi kollinearlikni, ayniqsa YAIM bilan bog‘liq holat mavjudligini ko‘rsatgan, biroq bu modelni qayta ko‘rib chiqishni talab qiladigan darajada emas. Ushbu natijalar XTIning makroiqtisodiy barqarorlikka, ayniqsa inflyatsiyaga nisbatan sezgirligini 638 ta’kidlaydi hamda investitsiyalar uchun qulay muhitni ta’minlash zarurligini ko‘rsatadi.