(untitled) (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu maqolada koʻp oʻlchovli kambagʻallik indeksini hisoblash boʻyicha Alkire –Foster usulining mohiyati va uning samaradorligi tahlil qilinadi. Alkire –Foster usuli koʻp oʻlchovli kambagʻallikni aniqlashda bir qator ijtimoiy va iqtisodiy omillarni birlashtirgan holda, faqat daromadga asoslangan yondashuvni kengaytiradi va shaxslarning turmush sharoitlarining kompleks baholanishini taʼminlaydi. Ushbu usul kambagʻallikning turli oʻlchovlarini – taʼlim, sogʻliq, turar joy, yashash sharoitlari va boshqa ijtimoiy faktorlarga asoslangan koʻrsatkichlarni hisobga olgan holda, kambagʻallikning chuqurligi va kengligini aniqlashga yordam beradi. Maqolada Alkire –Foster usulining hisoblash bosqichlari, asosiy tamoyillari hamda kambagʻallikni oʻlchashdagi afzalliklari koʻrsatilgan. Shuningdek, bu usulning statistik tahlil qilishdagi qoʻllanilishi, uning xatoliklar va noaniqliklarni kamaytirishdagi roli hamda jahon miqyosida keng tarqalgan statistik tasniflar bilan solishtirish usullari bayon qilingan.