TANQIDIY FIKRLASHNI RIVOJLANTIRISHDA VIRTUAL TAʼLIM PLATFORMALARINING ROLI (Marketing Jurnali, 2025)
Mazkur ilmiy maqolada zamonaviy raqamli taʼlim sharoitida tanqidiy fikrlash koʻnikmalarini rivojlantirishda virtual taʼlim va virtual laboratoriya platformalarining oʻrni ilmiy -nazariy va empirik jihatdan tahlil qilinadi. Axborot oqimi tezlashgan va biliml ar tez yangilanayotgan sharoitda talabalar faqat tayyor maʼlumotlarni oʻzlashtirish bilan cheklanib qolmasdan, balki ularni tahlil qilish, baholash, solishtirish va asoslangan xulosalar chiqarish qobiliyatiga ega boʻlishi zarur. Virtual taʼlim platformalar i, ayniqsa, laboratoriya simulyatsiyalari va muammoli vaziyatlarga asoslangan topshiriqlar orqali talabalarning tanqidiy fikrlashini rivojlantirish uchun qulay pedagogik muhit yaratadi. Tadqiqot doirasida virtual laboratoriyalarning didaktik imkoniyatlari, interaktivlik darajasi, reflektiv faoliyatga taʼsiri va empirik natijalari tahlil qilindi. Soʻrovnoma va statistik tahlil asosida olingan natijalar virtual laboratoriya platformalaridan tizimli foydalanish talabalarning muammolarni tahlil qilish, dalillas h va mustaqil qaror qabul qilish koʻnikmalarini sezilarli darajada oshirishini koʻrsatdi.
Keywords: tanqidiy fikrlash; virtual taʼlim platformalari; virtual laboratoriya; empirik tadqiqot; interaktiv taʼlim; muammoli vazifalar; refleksiya; raqamli pedagogika