OʻZBEKISTON RESPUBLIKASIDA VAKOLATLI IQTISODIY OPERATORLAR FAOLIYATINI TASHKIL ETISH VA BOSHQARISH (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu maqolada Oʻzbekiston Respublikasida vakolatli iqtisodiy operatorlar (VIO) institutining joriy etilishi, uning amaldagi holati va samaradorligi tizimli ravishda tahlil qilinadi. Statistik maʼlumotlar asosida 2019 –2025 -yillar davomida VIO reyestriga qa bul qilish jarayonida yuzaga kelayotgan asosiy muammolar baholanadi. Tadqiqot natijalari shuni koʻrsatadiki, VIO subyektlari bojxona rasmiylashtiruvi jarayonida muayyan yengilliklarga, jumladan, yashil yoʻlak ulushining 50 foizni tashkil etishiga ega boʻli shiga qaramay, dastur qamrovi yetarli darajada keng emas va murojaatlarning yarmidan koʻpi rad etilmoqda. Xalqaro tajriba bilan qiyosiy tahlil VIO tizimini kengaytirish, qoʻshimcha toifalarni joriy etish hamda talablarni bosqichma - bosqich soddalashtirish z arurligini koʻrsatadi. Maqola yakunida Oʻzbekiston sharoitida vakolatli iqtisodiy operatorlar institutining amaliy samaradorligini oshirishga qaratilgan ilmiy -amaliy takliflar ishlab chiqilgan.
Keywords: vakolatli iqtisodiy operator (VIO); SAFE Framework; bojxona maʼmuriyatchiligi; taʼminot zanjiri xavfsizligi; ishlab chiqaruvchi; soddalashtirilgan rasmiylashtirish