IQTISODIYOTDA TARKIBIY OʻZGARISHLARNING OʻRNI VA AHAMIYATI (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu maqola iqtisodiyotdagi tarkibiy oʻzgarishlarning muhim oʻrni va chuqur ahamiyatini oʻrganadi, bu oʻzgarishlar iqtisodiy sektorlar tarkibi, ishlab chiqarish usullari va resurslarni taqsimlashdagi fundamental oʻzgarishlarni anglatadi. Zamonaviy iqtisod iy rivojlanish kontekstida tarkibiy transformatsiyalar — masalan, agrar iqtisodiyotdan sanoatga, soʻngra xizmat koʻrsatishga oʻtish — barqaror oʻsish, innovatsiyalar va raqobatbardoshlikning asosiy harakatlantiruvchi kuchlari sifatida xizmat qiladi. Maqola tarkibiy oʻzgarishlarning nazariy asoslarini tahlil qiladi, Jozef Shumpeterning gʻoyalari va endogen oʻsish modellari kabi klassik va zamonaviy iqtisodiy nazariyalarga asoslanib. Rivojlanayotgan va rivojlangan iqtisodiyotlarning real misollarini koʻrib ch iqib, oʻz vaqtida amalga oshirilgan tarkibiy islohotlar iqtisodiy nomutanosibliklarni yumshatishi, mahsuldorlikni oshirishi va inklyuziv rivojlanishni ragʻbatlantirishi mumkinligini taʼkidlaydi. Bundan tashqari, maqola texnologik buzilishlar, globallashuv bosimi va siyosatni amalga oshirishdagi toʻsiqlar kabi muammolarni muhokama qiladi va bu oʻzgarishlarni samarali boshqarish strategiyalarini taklif etadi. Oxir -oqibat, tadqiqot tarkibiy oʻzgarishlarning shunchaki moslashuvchi reaksiyalar emas, balki tobora oʻzaro bogʻliq boʻlgan dunyoda uzoq muddatli iqtisodiy barqarorlik va farovonlik uchun zarur mexanizmlar ekanligini taʼkidlaydi.
Keywords: Tarkibiy oʻzgarishlar; iqtisodiyot; iqtisodiy rivojlanish; innovatsiyalar; mahsuldorlik; globallashuv; islohotlar; barqaror oʻsish; raqobatbardoshlik; resurslarni taqsimlash; texnologik buzilishlar; inklyuziv rivojlanish