OʻZBEKISTON OZIQ -OVQAT MAHSULOTLARI BOZORINI BARQAROR RIVOJLANISHINI TAʼMINLASHDA STRATEGIK BOSHQARUV VA (Marketing Jurnali, 2025)
Maqolada Oʻzbekistonda oziq -ovqat mahsulotlari bozorini barqaror rivojlanishini taʼminlashga qaratilgan strategik boshqaruv va institutsional yondashuvlar taklif etilgan. Hududiy nomutanosibliklar, resurslardan foydalanish samaradorligi, davlat va xususiy sektor hamkorligi, shuningdek, institutsional mexanizmlarning oʻrni ochib berilgan. Tadqiqot natijasida oziq -ovqat mahsulotlari bozorining barqaror taʼminlashga qaratilgan strategik yondashuvlar keltirilgan. Shuningdek, Oʻzbekiston Respublikasi hamda ayrim davlatlarning oziq -ovqat xavfsizligi holatining GHI indeksi boʻyicha tahlillar keltirilgan.
Keywords: oziq-ovqat tizimi; barqaror rivojlanish; hududiy boshqaruv; strategik rejalashtirish; institutsional yondashuv; oziq -ovqat xavfsizligi; GHI (Global Hunger Index ) indeksi . Annotatsiya В статье предложены стратегическое управление и институциональные подходы; направленные на обеспечение устойчивого развития рынка продовольственных товаров в Узбекистане. Раскрыта роль региональных диспропорций; эффективности использования ресурсов; сотруд ничества государственного и частного секторов; а также институциональных механизмов. В результате исследования представлены стратегические подходы к обеспечению стабильности продовольственного рынка. Кроме того; проведён сравнительный анализ состояния прод овольственной безопасности Республики Узбекистан и ряда других стран на основе индекса глобального голода (GHI). Ключевые слова: продовольственная система; устойчивое развитие; территориальное управление; стратегическое планирование; институциональный подход; продовольственная безопасность; Глобальный индекс голода (GHI)