INNOVATSION TEXNOLOGIYALARNI JORIY ETISHNING NI JORIY ETISH ORQALI TOʼQIMACHILIK SANOATI NING RAQOBATBARDOSHLI GI VA IQTISODIY SAMARADORLIGI NI OSHIRISH (Marketing Jurnali, 2025)
Maqolada toʻqimachilik sanoatida innovatsion texnologiyalarni joriy etishning iqtisodiy samaradorligi baholandi. Ishlab chiqarish samaradorligi, xarajatlar qisqarishi va mahsulot sifati kabi asosiy koʻrsatkichlar asosida texnologik yechimlarning taʼsiri oʻrganildi. Sanoat 4.0 texnologiyalari, xususan IoT, sunʼiy intellekt va avtomatlashtirish vositalarining qoʻllanilishi orqali raqobatbardoshlikning oshirilishi asoslab berildi. Yetakchi xorijiy tajribalar bilan qiyosiy tahlil oʻtkazilib, Oʻzbekiston sharoit iga mos xulosalar chiqarildi. Moliyaviy risklar, kadrlar yetishmovchiligi va infratuzilma muammolari asosiy cheklovlar sifatida qayd etildi. Takliflar texnologik transformatsiyani jadallashtirishga qaratilgan.
Keywords: toʻqimachilik sanoati; innovatsion texnologiyalar; iqtisodiy samaradorlik; Sanoat 4.0; IoT; raqobatbardoshlik