O'ZBEKISTON TRANSPORT KOMPANIYASI BARQARARLILIGI VA INNOVASYONLARIGA KORPORATİV BOSHQARUVNING TA'SIRI. (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu maqolada Oʻzbekiston Respublikasidagi transport kompaniyalarining barqarorligi va innovatsion rivojlanishiga korporativ boshqaruv mexanizmlarining taʼsiri oʻrganiladi . 2020 –2024 -yillar davomida normativ -huquqiy hujjatlar , yillik hisobotlar va Kapital bozorini rivojlantirish hamda korporativ boshqaruv agentligi (ARRUKR ) maʼlumotlari asosida temiryo ʻl, aviatsiya va avtomobil transporti tashkilotlarida boshqaruv yetukligi darajasi baholangan . Boshqaruv kengashlarining mustaqillik darajasi , ESG -hisobotlari joriy etilishi va innovatsion faollik dinamikasi boʻyicha miqdoriy koʻrsatkichlar keltirilgan . Uchta holat (case-study ) tahlili , SWOT - tahlil va Janubiy Koreya (Korail ), Germaniya (Deutsche Bahn ) hamda Fransiya (SNCF ) amaliyoti bilan taqqoslashlar amalga oshirilgan . Ikki tadqiqot gipotezasi ilgari surilgan va empirik jihatdan tasdiqlangan , shuningdek , korporativ boshqaruvni institutsional takomillashtirish boʻyicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan .
Keywords: korporativ boshqaruv; barqarorlik; innovatsiyalar; ESG; raqamlashtirish; transport sohasi; Oʻzbekiston; Oʻrta yoʻlak