CRM -RIVOJLANGAN MAMLAKATLARDA ZANJIRLI SUPERMARKETLARNI BOSHQARISH: MIJOLAR MA'LUMOTLARI, SODOQLIK DASTURLARI VA OMNICHANNEL STRATEGIYALARINING SAMARADORLIKNI OSHIRISHDAGI ROLI. (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu maqolada rivojlanayotgan mamlakatlardagi tarmoqli supermarketlar faoliyatida CRM -boshqaruvining samaradorligini oshirishda mijozlar maʼlumotlari, sodiqlik dasturlari va omnikanal strategiyalarning roli tahlil qilingan. CRM tizimlari orqali mijozlar harakati kuzatilib, CLV (Customer Lifetime Value) indikatorlari asosida individual yondashuvlar ishlab chiqilgan. E -commerce bozoridagi oʻsish surʼatlari, naqd pul ustunligi, raqamli infrastrukturadagi tafovutlar va logistika muammolari kontekstida CRM texn ologiyalarining qoʻllanilishi baholangan. Tadqiqotda tizimli adabiyotlar sharhi, empirik maʼlumotlar tahlili va amaliy tavsiyalar asosida samarali boshqaruv modeli ishlab chiqilgan. Mavjud muammolarga qarshi moslashtirilgan yechimlar taklif etilgan. Olinga n natijalar CRM strategiyalarining iqtisodiy samaradorligini oshirishga xizmat qiladi.
Keywords: CRM -boshqaruvi; mijozlar maʼlumotlari; sodiqlik dasturi; CLV; omnikanallik; e -commerce; rivojlanayotgan bozorlar; supermarket; marketing strategiyasi; personalizatsiya