MAHALLIY VA XORIJIY TURISTLAR UCHUN OʻZBEKISTONDA ALTERNATIV TURIZM TURLARINI RIVOJLANTIRISHNING NAZARIY VA AMALIY ASOSLARI (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu maqolada Oʻzbekistonda alternativ turizm turlarini rivojlantirishning nazariy va amaliy asoslari tahlil qilinadi. Anʼanaviy turizm shakllari bilan bir qatorda, mahalliy va xorijiy turistlarga yangi tajriba taqdim etuvchi alternativ yoʻnalishlarni rivojlantirish zaruriyati asoslab berilgan. Tadqiqotda ayniqsa quyidagi turizm turlariga alohida eʼtibor qaratilgan: davlat -boshqaruv turizmi, ilmiy turizm, geologiya turizmi, sanoat turizmi va harbiy turizm. Ushbu yoʻnalishlarning har biri boʻyicha xorijiy tajriba, mavjud infratuzilma, ijtimoiy -iqtisodiy sharoitlar va ularni joriy etishning amaliy imkoniyatlari oʻrganilgan. Tadqiqot natijalariga koʻra, mazkur turizm turlarining Oʻzbekistonda rivojlanishi sayyohlar oqimini oshirish, turizm mavsumiyligini kamay tirish, va yangi iqtisodiy imkoniyatlar yaratishda muhim omil boʻlishi mumkin. Shu bilan birga, har bir turizm turi uchun alohida strategik yondashuv va hukumat siyosati zarurligi xulosa qilinadi.
Keywords: alternativ turizm; Oʻzbekiston; innovatsion yoʻnalishlar; davlat - boshqaruv turizmi; ilmiy turizm; geoturizm; sanoat turizmi; harbiy turizm; barqaror rivojlanish; yangi tajriba