O‘ZBEKISTON VA XITOY O‘RTASIDA TURİST ALMANINI RIVOJLANISH PERSPEKTIVALARI. (Marketing Jurnali, 2025)
Oʻzbekiston Respublikasi va Xitoy Xalq Respublikasi oʻrtasidagi strategik sheriklikning mustahkamlanib borayotgan sharoitida turizm almashinuvi madaniy - gumanitar va iqtisodiy hamkorlikning muhim yoʻnalishlaridan biriga aylanmoqda. Ushbu tadqiqotning asosiy maqsadi sayyohlik oqimlarini ragʻbatlantirish va xizmat koʻrsatish infratuzilmasini takomillashtirish mexanizmlarini aniqlashdan iborat. Metodologiya rasmiy statistika, madaniy almashinuv dasturlari, normativ -huquqiy hujjatlar va logistika yechimlarini tahlil qilishga asoslangan. Tadqiqot davomida quyidagi ustuvor yoʻnalishlar ajratib koʻrsatildi: vizasiz rejimni kengaytirish, toʻgʻridan -toʻgʻri aviaqatnovlar sonini oshirish, raqamli xizmatlarni joriy etish, mutaxassislar tayyorlash va Oʻzbekistonning Xitoydagi sayyohlik brendini targʻib 63 qilish. “Oʻzbekistonning Xitoydagi Turizm yili” dasturi madaniy aloqalarni mustahkamlash vositasi sifatida alohida eʼtirof etildi. Sayyohlik hamkorligini institutsional mustahkamlash va barqaror rivojlantirish boʻyicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqildi.
Keywords: Oʻzbekiston; Xitoy; turizm; ikki tomonlama hamkorlik; viza rejimi; aviaqatnovlar; madaniy diplomatiya; infratuzilma; gidlar