OLIY TAʼLIM MUASSASALARINI BOSHQARISHNING XORIJIY MAMLAKATLAR TAJRIBALARI (Marketing Jurnali, 2025)
Mazkur tadqiqot ishida oliy taʼlim muassasalarini boshqarishning xorijiymamlakatlar tajribasi nazariy va amaliy jihatdan tahlil qilingan. Tadqiqotda AQSh,Buyuk Britaniya, Germaniya, Yaponiya, Janubiy Koreya va Singapur kabi rivojlangandavlatlarning oliy taʼlim muassasalarini boshqarish modellari qiyosiy oʻrganilgan.Xususan, universitet avtonomiyasi, strategik boshqaruv, moliyaviy mustaqillik, taʼlimsifati monitoringi, raqamli boshqaruv va xalqaro raqobatbardoshlik masalalari ilmiyasosda yoritilgan. Oʻzbekiston oliy taʼlim tizimini takomillashtirish boʻyicha amaliytakliflar ishlab chiqildi. Universitet avtonomiyasini kengaytirish, korporativ boshqaruvelementlarini joriy etish, raqamli boshqaruv texnologiyalarini rivojlantirish, mustaqilakkreditatsiya va taʼlim sifati monitoringini kuchaytirish, moliyalashtirishning natijagaasoslangan mexanizmlarini joriy etish boʻyicha tavsiyalar berilgan. Oliy taʼlimmuassasalarini boshqarish samaradorligini oshirish, taʼlim sifatini yaxshilash va milliytaʼlim tizimining xalqaro raqobatbardoshligini kuchaytirishga xizmat qilishi mumkin.
Keywords: oliy taʼlim, oliy taʼlim muassasasi, taʼlim boshqaruvi, universitet avtonomiyasi, taʼlim menejmenti, strategik boshqaruv, xorijiy tajriba, taʼlim sifati, raqamli boshqaruv, moliyaviy mustaqillik, innovatsiya, xalqaro reyting, taʼlim siyosati, korporativ boshqaruv, akademik erkinlik, raqobatbardoshlik, taʼlim islohoti, taʼlim monitoringi, xalqaro hamkorlik, taʼlim tizimi.