ESG (ENVIRONMENTAL, SOCIAL, GOVERNANCE) TAMOYILLARINI DAVLAT ISHTIROKIDAGI KORXONALARDA JORIY ETISH (Marketing Jurnali, 2025)
Mazkur maqolada davlat ishtirokidagi korxonalarda ESG (Environmental, Social, Governance) tamoyillarini joriy etishning ahamiyati va samaradorligi tahlil qilingan. Jahon amaliyotida davlat korxonalarida ekologik, ijtimoiy va korporativ boshqaruv standartla rini integratsiya qilish orqali moliyaviy barqarorlik, jamoatchilik ishonchi va raqobatbardoshlik oshirilishi koʻrsatilgan. Oʻzbekistonda ham davlat ulushiga ega korxonalarda ESG standartlarini bosqichma -bosqich joriy qilish orqali investitsiya muhitini ya xshilash, korporativ hisobdorlikni kuchaytirish va strategik rivojlanishni taʼminlash mumkinligi ilmiy jihatdan asoslanadi. Maqolada xorijiy tajribalar qiyosiy tahlil qilinadi va milliy sharoitda ESG prinsiplarini tatbiq etish yoʻllari taklif qilinadi.
Keywords: ESG; ekologik barqarorlik; ijtimoiy masʼuliyat; korporativ boshqaruv; davlat ishtirokidagi korxonalar; samaradorlik; investitsiyaviy jozibadorlik; korporativ hisobdorlik; Oʻzbekiston iqtisodiyoti