“DAVLATNING IQTISODIY XAVFSIZLIGI” TOIFASIGA YONDASHUVLARNING PAYDO BOʻLISHI VA EVOLYUTSIYASI (Marketing Jurnali, 2025)
Mazkur maqolada “davlatning iqtisodiy xavfsizligi” toifasining shakllanishi, unga nazariy yondashuvlarning paydo boʻlishi va evolyutsiyasi bosqichlari ilmiy jihatdan tahlil qilingan. Dastlabki davrda iqtisodiy xavfsizlik tushunchasi makroiqtisodiy barqaror lik va milliy manfaatlar bilan bogʻlangan boʻlsa, keyinchalik u ijtimoiy - iqtisodiy tenglik, hududiy barqarorlik, tashqi iqtisodiy omillarga chidamlilik va institutsional rivojlanish kabi keng qamrovli kategoriyaga aylangan. Maqolada klassik iqtisodiy makta b vakillari, zamonaviy institutsional iqtisodchilar va xalqaro tashkilotlar qarashlari qiyoslab oʻrganilgan hamda iqtisodiy xavfsizlik nazariyasining konseptual rivojlanish yoʻnalishlari yoritib berilgan. Tadqiqot natijalari iqtisodiy xavfsizlikni milliy s iyosatning ustuvor yoʻnalishi sifatida belgilash va uni xalqaro tajriba bilan uygʻunlashtirish zarurligini asoslaydi.
Keywords: Davlat iqtisodiy xavfsizligi; nazariy yondashuvlar; evolyutsiya; milliy manfaat; makroiqtisodiy barqarorlik; tashqi iqtisodiy tahdidlar; institutsional rivojlanish; xalqaro tajriba