TOʻGʻRIDAN -TOʻGʻRI XORIJIY INVESTITSIYALARNI QABUL QILUVCHI MAMLAKATLAR IQTISODIYOTIGA TAʼSIRI BOʻYICHA EKONOMETRIK DALILLAR: USLUBLARGA ASOSLANGAN SHARH (Marketing Jurnali, 2025)
Maqolada asosiy ekonometrik usullardan foydalangan holda toʻgʻridan -toʻgʻri xorijiy investitsiyalarning (TTXI) qabul qiluvchi mamlakatga taʼsiri boʻyicha tadqiqotlar koʻrib chiqilgan. Tadqiqotlar TTXIlar iqtisodiy oʻsish, mahsuldorlik va bandlikka ijobiy t aʼsir koʻrsatishini tasdiqlasada, natijalar qoʻllanilgan usul va mamlakatning oʻziga xos sharoitlariga qarab sezilarli darajada farq qiladi. Ushbu oʻrganish Oʻzbekiston kabi mamlakatlarda mavjud maʼlumotlar va koʻzlangan siyosat maqsadlariga moslashtirilga n tegishli ekonometrik usullarni tanlash muhimligini taʼkidlaydi.
Keywords: toʻgʻridan -toʻgʻri xorijiy investitsiyalar; iqtisodiy oʻsish; ekonometrik usullar; panel maʼlumotlari; sababiy bogʻliqlik; TTXIlarni oʻzlashtirish qobiliyati