RIVOJLANGAN VA RIVOJLANGAN DAVLATLAR O'RTASIDAGI E-TIJORAT FARQLARI (Marketing Jurnali, 2025)
Elektron tijorat raqamli iqtisodiyotning ulkan tarkibiy qismidir, chunki biznes bozori landshafti endi raqamli raqobatga asoslangan. Elektron tijorat ish oʻrinlari yaratish va import soligʻi orqali milliy rivojlanishga yordam beradi. Biroq, rivojlanayotgan mamlakatlar Internetdagi muammolar, ishonch va onlayn toʻlov vositalariga oid xavfsizlik muammolari tufayli elektron tijoratni qabul qilishda orqada qolmoqda. Ushbu qiyinchiliklarga qaramay, ushbu tadqiqot rivojlanayotgan mamlakatlarda elektron tijoratni qabul qilishga taʼsir qiluvchi omillarni tushunishga qaratilgan. Omillar asrab olishning afzalliklari va qiyinchiliklaridan kelib chiqadi. Tadqiqot maqsadini hal qilish uchun tadqiqot adabiyotlarni tizimli koʻrib chiqish metodologiyasidan foydalangan holda rivojlanayotgan mamlakatlarda elektron tijoratni qoʻllashning qiyinchiliklari va afzalliklarini aniqladi.
Keywords: i: raqamlashtirish; elektron tijorat; bozor raqobati; infratuzilma; muammolar; global iqtisodiyot; rivojlangan mamlakatlar; sotib olish va sotish; iqtisodiy o‘sish