XALQARO RAQOBATBARDOSHLIKNI BAHOLASH BOʻYICHA USLUBIY YONDASHUVLAR (Marketing Jurnali, 2025)
Maqolada xalqaro raqobatbardoshlikni baholash masalalari, ularning metodologik asoslari hamda xalqaro indekslar tizimi tahlil qilingan. Jahon iqtisodiy forumi tomonidan ishlab chiqilgan Global raqobatbardoshlik indeksi (GRI), Xalqaro menejmentni rivojlanti rish instituti (IMD)ning Jahon raqobatbardoshligi yilnomasi hamda BMTning Sanoatni rivojlantirish tashkiloti (UNIDO) ishlab chiqqan raqobatbardosh sanoat samaradorligi indeksi (CIP) mazmunan qiyosiy oʻrganilgan. Ushbu indekslar orqali mamlakat raqobatbardo shligini makroiqtisodiy barqarorlik, infratuzilma, taʼlim, texnologiya va sanoat samaradorligi kabi koʻrsatkichlar asosida baholash imkoniyatlari ochib berilgan. Shu bilan birga, milliy iqtisodiyot raqobatbardoshligini oshirishda ushbu metodologik yondashu vlardan foydalanishning ahamiyati asoslab berilgan.
Keywords: raqobatbardoshlik; global indeks; GRI; IMD; CIP; sanoat samaradorligi; iqtisodiy oʻsish; metodologiya