BREND QIYMATINI ANIQLASHNING METODOLOGIK YONDASHUVLARI VA ULARNING SAMARADORLIGI (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu maqolada brend qiymatining tadbirkorlik faoliyatidagi ahamiyati va uni aniqlash usullari tahlil qilingan. Brend qiymatini baholashda bozorga asoslangan, daromadga asoslangan, xarajatga asoslangan hamda Net Promoter Score (NPS) kabi yondashuvlardan fo ydalanildi. Namangandagi “Ideal” brendi misolida amaliy hisob - kitoblar olib borildi va brend qiymati turli metodlar orqali aniqlanib, qiyosiy natijalar taqdim etildi. Tadqiqot natijalari shuni koʻrsatdiki, daromadga asoslangan yondashuv brend qiymatini ani qroq baholash imkonini beradi va uzoq muddatli rivojlanish salohiyatini koʻrsatadi.
Keywords: brend qiymati; tadbirkorlik; marketing strategiyasi; NPS; “Ideal” brendi. Аннотатция В данной статье рассмотрено значение стоимости бренда в предпринимательской деятельности и методы её определения. Для оценки стоимости бренда использованы рыночный; доходный; затратный подходы; а также метод Net Promoter Score (NPS). На примере бренда « Ideal » из Намангана проведены практические расчёты; определена стоимость бренда по различным методикам и представлены сравнительные результаты. Результаты исследования показали; что доходный подход позволяет более точно оценить стоимость бренда и определить его долгосрочный потенциал развития. Ключевые слова: стоимость бренда; предпринимательство; маркетинговая стратегия; бренд « Ideal »