MINTAQAVIY RIVOJLANISH VA SANOAT KORXONALARINI JOYLASHTIRISHNING IQTISODIY MOHIYATI (Marketing Jurnali, 2025)
Maqolada mintaqaviy rivojlanish va sanoat korxonalarini joylashtirishning iqtisodiy mohiyati nazariy va amaliy jihatdan tahlil qilinadi. Mintaqaviy rivojlanish iqtisodiy tizimda ishlab chiqarish kuchlarining oqilona taqsimlanishi, resurslardan samarali foy dalanish va hududlar oʻrtasidagi iqtisodiy tafovutlarni kamaytirishning strategik omili sifatida qaraladi. Shu jarayonda sanoat korxonalarining joylashtirilishi mintaqaviy iqtisodiyotning asosiy drayveri boʻlib, u ishlab chiqarish quvvatlarini optimallasht irish, mehnat resurslarini samarali jalb etish va infratuzilma sinergiyasini taʼminlaydi. Maqolada joylashtirishning iqtisodiy mohiyatini ochib beruvchi asosiy omillar — resurs taqsimoti, transport -logistika tizimi, mehnat bozori, investitsion faollik va i lmiy-texnik salohiyat — tizimli tarzda tahlil qilinadi. Shuningdek, xalqaro tajriba asosida sanoat korxonalarini joylashtirishning zamonaviy yondashuvlari, mintaqaviy rivojlanish strategiyalariga integratsiya qilish imkoniyatlari va ularning iqtisodiy sama radorlikka taʼsiri ilmiy asosda yoritiladi. Tadqiqot natijalari Oʻzbekistonning mintaqaviy iqtisodiyotini diversifikatsiyalash, sanoatni hududiy muvozanat asosida joylashtirish va iqtisodiy barqarorlikni mustahkamlash uchun nazariy hamda amaliy tavsiyalar ishlab chiqishga yoʻnaltirilgan.
Keywords: mintaqaviy rivojlanish; sanoat korxonalari; joylashtirish samaradorligi; iqtisodiy mohiyat; resurs taqsimoti; transport -logistika; mehnat bozori; investitsion muhit; ilmiy -texnik salohiyat; hududiy integratsiya; infratuzilma; iqtisodiy muvozanat; barqaror oʻsish; mintaqaviy siyosat