O‘ZBЕKISTON RЕSPUBLIKASIDA RAQAMLI IQTISODIYOTNI RIVOJLANTIRISHNING IQTISODIY -IJTIMOIY OQIBATLARI TAHLILI (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu maqolada O‘zbekiston Respublikasida raqamli iqtisodiyotni joriy etish va uni rivojlantirish jarayonlarining iqtisodiy hamda ijtimoiy oqibatlari tahlil qilingan. Davlat tomonidan qabul qilingan raqamlashtirish strategiyalari, elektron hukumat, raqamli xizmatlar va biznes jarayonlarini avtomatlashtirish bo‘yicha tashabbuslar asosida yuzaga kelayotgan o‘zgarishlar ko‘rib chiqilgan. Maqolada raqamli texnologiyalar qo‘llanilishi natijasida mehnat bozoridagi transformatsiyalar, ish o‘rinlari dinamikasi, aho li bandligi va ta’lim tizimiga ta’siri, shuningdek, biznes muhitidagi samaradorlik ko‘rsatkichlaridagi o‘zgarishlar tahlil qilingan. Raqamli iqtisodiyotning ijobiy va salohiyatli salbiy oqibatlari muvozanatli yondashuv asosida ko‘rsatib o‘tilgan. Shuningde k, maqolada raqamli notenglik, raqamli bilimlar darajasi, mintaqaviy farqlar va axborot xavfsizligi bilan bog‘liq muammolarga alohida e’tibor qaratilgan. Muallif tomonidan raqamli iqtisodiyotni rivojlantirishda barqaror o‘sishni ta’minlashga qaratilgan tak lif va tavsiyalar ishlab chiqilgan.
Keywords: raqamli iqtisodiyot; ijtimoiy oqibatlar; iqtisodiy tahlil; raqamlashtirish; raqamli transformatsiya; O‘zbekiston; mehnat bozori; raqamli notenglik