OʻZBEKISTON SUGʻURTA BOZORIDA YASHIL SUGʻURTA KONSEPSIYASI: ZARURAT, JORIY HOLAT VA RIVOJLANISH ISTIQBOLLARI (Marketing Jurnali, 2025)
Bugungi kunda ekologik xavflarning ortib borishi, iqlim oʻzgarishining salbiy taʼsiri va atrof -muhit muhofazasining dolzarbligi yashil sugʻurta konsepsiyasining global miqyosda muhim yoʻnalishlardan biriga aylanishiga sabab boʻlmoqda. Yashil sugʻurta ekolo gik risklar, tabiiy ofatlar, iqlim oʻzgarishi va boshqa muhitga bogʻliq tahdidlarni moliyaviy jihatdan boshqarish vositasi boʻlib, u barqaror rivojlanish tamoyillariga xizmat qiladi. Ushbu ilmiy tadqiqot Oʻzbekiston sugʻurta bozorida yashil sugʻurta konsep siyasining zaruratini, joriy holatini va istiqbollarini chuqur tahlil qiladi. Mamlakatimizda bu yoʻnalish hali toʻlaqonli shakllanmagan boʻlsa -da, xalqaro tajriba, davlat siyosatining ekologik yoʻnalishga eʼtibori va moliyaviy sektorning modernizatsiyasi a sosida uni joriy etish uchun katta salohiyat mavjud. Tadqiqotda shuningdek, mavjud muammolar, huquqiy va institutsional toʻsiqlar, bozor ishtirokchilarining tayyorgarlik darajasi, innovatsion sugʻurta mahsulotlariga talab va ularni joriy etish strategiyala ri koʻrib chiqiladi. Natijada yashil sugʻurtaning Oʻzbekistonda samarali amal qilishi uchun amaliy tavsiyalar ishlab chiqiladi.
Keywords: yashil sugʻurta; ekologik risklar; sugʻurta bozori; barqaror rivojlanish; ESG; iqlim oʻzgarishi; yashil moliya; tabiiy ofatlar; sugʻurta mahsulotlari