YASHIL MARKETING KONSEPSIYASINI RIVOJLANTIRISHDA ESG TAMOYILLARI (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur maqolada yashil marketing konsepsiyasini rivojlantirishda ESG tamoyillari va ISO 50001 energetika menejment tizimining integratsiyalashgan yondashuvi ilmiy jihatdan tahlil qilindi. Tadqiqotda energiya samaradorligi, resurslardan oqilona foydalanish, ekologik masʼuliyat, korporativ boshqaruv va marketing strategiyalari oʻrtasidagi oʻzaro bogʻliqlik baholandi. Integratsiyalashgan model asosida korxonalarning energiya, ekologik va marketing koʻrsatkichlarini yagona boshqaruv tizimida uygʻunlashtirish imkoniyatlari asoslandi. Natijalar ESG tamoyillari va ISO 50001 standartining birgalikda qoʻllanilishi yashil brend imijini mustahkamlash, isteʼmolchilar ishonchini oshirish, energiya samaradorligini yaxshilash va korxonalarning raqobatbardoshligini kuchaytirishga xizmat qilganini koʻrsatdi. Tadqiqot yakunida yashil marketingni rivojlantirish boʻyicha ilmiy-amaliy tavsiyalar ishlab chiqildi.
Keywords: yashil marketing, ESG, ISO 50001, energiya menejmenti, energiya samaradorligi, ekologik barqarorlik, yashil brend, barqaror rivojlanish.