OʻZBEKISTON OZIQ -OVQAT BOZORIDA ANʼANAVIY VA ZAMONAVIY CHAKANA SAVDO TRANSFORMATSIYALARI (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur maqolada oziq -ovqat chakana savdosi va qiymat zanjirlarining global hamda milliy miqyosdagi tarkibiy transformatsiyasi tahlil qilinadi. Urbanizatsiya jarayonlarining jadallashuvi, aholi daromadlarining oʻsishi, ayollar bandligining ortishi, texnolog ik taraqqiyot va globallashuv sharoitida oziq -ovqat ishlab chiqarish, qayta ishlash, taqsimlash hamda isteʼmol tizimlarida yuz berayotgan chuqur oʻzgarishlar ochib beriladi. Maqolada supermarketlarning shakllanishi va rivojlanish bosqichlari, ularning jaho n oziq -ovqat chakana savdosidagi ulushi dinamikasi statistik maʼlumotlar asosida yoritiladi. Shuningdek, elektron tijorat va oziq -ovqat xizmati sektoridagi transformatsiyalar tahlil qilinadi. Tadqiqotda Oʻzbekiston misolida urbanizatsiya darajasi, real daromadlarning oʻsishi hamda oziq -ovqat chakana savdosi tarkibidagi oʻzgarishlar koʻrsatkichlar orqali baholanadi. Natijalar Oʻzbekistonda anʼanaviy va zamonaviy savdo shakllarining parallel rivojlanayotganini koʻrsatib, ushbu jarayonlarning oziq -ovqat xavfsi zligi, isteʼmolchilar farovonligi va davlat siyosati uchun ahamiyatini asoslab beradi.
Keywords: oziq-ovqat chakana savdosi; qiymat zanjirlari; supermarketlar; urbanizatsiya; isteʼmol odatlari; logistika; elektron tijorat; oziq -ovqat xavfsizligi; Oʻzbekiston agrooziq -ovqat bozori; savdo transformatsiyasi