RAQAMLI TRANSFORMATSIYA VA BARQAROR RIVOJLANISH SHAROITIDA AGRAR BOZOR TAHLILI (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur maqolada jahon agrooziq -ovqat bozorlarining global iqtisodiyotdagi o‘rni, ularning aholi sonining o‘sishi, urbanizatsiya va iste’mol tuzilmasidagi o‘zgarishlar ta’sirida rivojlanish tendensiyalari tahlil qilinadi. Tadqiqot doirasida qishloq xo‘jalig i va organik mahsulotlar bozorining o‘sish dinamikasi, raqamli transformatsiya, sun’iy intellekt, IoT va “precision farming” texnologiyalarining ishlab chiqarish samaradorligiga ta’siri yoritiladi. Shuningdek, O‘zbekiston agroziq -ovqat sektorining ishlab chiqarish va eksport salohiyati, meva -sabzavotchilikning ustuvor yo‘nalishlari, qayta ishlash, saqlash va logistika infratuzilmasidagi mavjud muammolar tahlil qilinadi. Maqolada xalqaro bozor talabla riga moslashish, qo‘shimcha qiymat zanjirini kengaytirish va barqaror rivojlanishni ta’minlash orqali 2030 -yilgacha mamlakat agrooziq -ovqat bozorining raqobatbardoshligini oshirishga qaratilgan asosiy strategik vazifalar va istiqbolli yo‘nalishlar asoslab beriladi.
Keywords: agrooziq -ovqat bozori; qishloq xo‘jaligi; global bozorlar; raqamli qishloq xo‘jaligi; precision farming; sun’iy intellekt; organik mahsulotlar; eksport salohiyati; qo‘shimcha qiymat zanjiri; barqaror rivojlanish; O‘zbekiston agroiqtisodiyoti