IQTISODIY XAVFSIZLIKGA QARSHI IQTISODIYOT TA'RISHLARINI AKLLI TASHKIRLASH (Marketing Jurnali, 2026)
Taqsimlangan xizmatdan voz kechish (DDoS) hujumlari raqamli xizmatlar uchun doimiy tahdid boʻlib, ayniqsa moliyaviy tizimlarda iqtisodiy barqarorlikka jiddiy xavf tugʻdiradi. Anʼanaviy hujumlarni aniqlash tizimlari statik qoidalar yoki nazorat ostidagi mas hinali oʻrganish modellariga asoslangan boʻlib, tez oʻzgaruvchan hujum strategiyalariga moslashishda cheklangan imkoniyatlarga ega. Mazkur maqolada mustahkamlovchi oʻrganish (Reinforcement Learning, RL) usullaridan foydalangan holda intellektual hujumlarni aniqlash tizimlarini ishlab chiqish masalasi koʻrib chiqiladi. Kiberxavfsizlik vazifasi ketma -ket qaror qabul qilish jarayoni sifatida modellashtiriladi, bunda RL -agentlar tarmoq muhiti bilan oʻzaro aloqada boʻlish va mukofot signallari orqali optimal him oya strategiyalarini oʻrganadi. Zamonaviy tadqiqotlar va eksperimental natijalar tahlili RL asosidagi tizimlar yuqori aniqlik, tezkor javob va rivojlanib borayotgan DDoS tahdidlariga nisbatan yuqori moslashuvchanlikni taʼminlashini koʻrsatadi. Tadqiqot nat ijalari mustahkamlovchi oʻrganish raqamli moliyaviy xizmatlarning uzluksizligini taʼminlash va iqtisodiy № 1 -SON YANVA R, 202 6-YIL 91 yoʻqotishlarni kamaytirish orqali iqtisodiy xavfsizlikni mustahkamlashga xizmat qilishini tasdiqlaydi.
Keywords: mustahkamlovchi oʻrganish; hujumlarni aniqlash tizimlari; DDoS hujumlar; iqtisodiy xavfsizlik; moliyaviy kiberxavfsizlik; moslashuvchan himoya; raqamli xizmatlar barqarorligi