STRATEGIK BOSHQARUVNING TURIZM MAQSADLARINI RAQOBAT QARABATLIGINI OSHIRISHDAGI O‘RNI. (Marketing Jurnali, 2026)
Ushbu keng qamrovli tadqiqot zamonaviy global turizm muhitida turistik destinatsiyalarning raqobatbardoshligini oshirishda strategik boshqaruvning hal qiluvchi rolini tahlil qiladi. Xalqaro turizm raqobatning kuchayishi, texnologik oʻzgarishlar va isteʼmol chi xulq -atvoridagi transformatsiyalar sharoitida jadal rivojlanib borar ekan, destinatsiyalar oʻz raqobat pozitsiyalarini saqlab qolish va mustahkamlash uchun murakkab strategik yondashuvlarni joriy etishga majbur boʻlmoqda. Tadqiqot aralash metodologiyag a asoslanib, turistik manzillar raqobatbardoshligi koʻrsatkichlarining miqdoriy tahlilini muvaffaqiyatli strategik aralashuvlarga oid sifatli keys -tahlillar bilan uygʻunlashtiradi. Ish doirasida turli rivojlanish bosqichidagi 45 ta turistik destinatsiya boʻyicha maʼlumotlar tahlil qilin ib, strategik boshqaruv amaliyotlari bilan raqobatbardoshlik natijalari oʻrtasidagi № 1 -SON YANVA R, 202 6-YIL 185 bogʻliqlik oʻrganildi. Tadqiqot natijalari shuni koʻrsatadiki, kompleks strategik boshqaruv tizimlarini joriy etgan turistik manzillar infratuzilma rivoji, marketing samaradorligi, barqarorlik amaliyotlari va manfaatdor tomonlar oʻrtasidagi muvofiqlashtirish kabi bir nechta yoʻnalishlar boʻyicha yuqori raqobatbardoshlik koʻrsatkichlariga erishmoqda. Tadqiqot strategik turistik manzil boshqaruvida beshta muhim muvaffaqiyat omilini aniqlaydi: integratsiyalashgan rejalashtirish tizimlari, dinamik imkoniyatlarn i rivojlantirish, manfaatdor tomonlarni jalb etish mexanizmlari, innovatsion yoʻnalganlik hamda moslashuvchan boshqaruv tuzilmalari. Natijalar shuni koʻrsatadiki, strategik boshqaruvni toʻgʻri amalga oshirish besh yillik davrda turistik manzil raqobatbardoshlik indekslarini 23 –47 foizga oshirishi mumkin. Tadqiqot turistik manzil raqobatbardoshligining nazariy asoslarini boyitadi hamda tobora murakkablashib borayotgan bozor sharoitida oʻz mavqeyini mustahkamlashga intilayotgan destinatsiya boshqaruv tashkilo tlari uchun amaliy strategik model va tavsiyalarni taklif etadi.
Keywords: strategik boshqaruv; destinatsiya raqobatbardoshligi; turizmni rivojlantirish; raqobat ustunligi; destinatsiya boshqaruv tashkilotlari; barqaror turizm; strategik rejalashtirish