MAMLAKAT IMJORINING INTEGRATIV MODELI SARIGA (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur maqolada mamlakat imijini tahlil qilish uchun integrativ konseptual yondashuv taklif etiladi. Ushbu yondashuv Buhmann va Ingenhoff tomonidan 2015 - yilda ishlab chiqilgan modelga asoslanadi hamda biznes tadqiqotlari, siyosatshunoslik va kommunikatsiya tadqiqotlari sohalaridagi ilmiy qarashlarni o‘zida mujassam etadi. Fanlararo ushbu nuqtayi nazarlarni uyg‘unlashtirish maqsadida tadqiqotda kommunikatsiyani boshqarish yondashuvi qo‘llanilib, mamlakat imiji, mamlakat reputatsiyasi, mamlakat brendi va maml akat identifikatsiyasi kabi asosiy tushunchalar uchun yagona va izchil terminologik tuzilma shakllantiriladi. Ushbu nazariy asosga tayangan holda muallif milliy identitet, munosabatlarning shakllanishi hamda reputatsiyani boshqarish bo‘yicha mavjud nazariy alarni sintez qilish orqali mamlakat imijining to‘rt o‘lchovli (4D) modelini ishlab chiqadi. Taklif etilgan model qiyosiy tadqiqotlar uchun mo‘ljallangan bo‘lib, turli auditoriya guruhlarida (masalan, ichki va xalqaro jamoatchilik) hamda individual idrokla rdan tortib ommaviy axborot vositalarida shakllanadigan nufuz va jamoatchilik diskursigacha bo‘lgan turli ijtimoiy darajalarda qo‘llanishi mumkin.
Keywords: imij; mamlakat imiji; milliy identitet; reputatsiyani boshqarish; mintaqaviy raqobatbardoshlik; O‘zbekiston