SANOAT KORXONALARIDA TEJAMKOR ISHLAB CHIQARISH TIZIMI ASOSIDA IQTISODIY SAMARADORLIKNI OSHIRISHNING NAZARIY ASOSLARI (Marketing Jurnali, 2026)
Ushbu maqolada sanoat korxonalarida tejamkor ishlab chiqarish ( Lean Manufacturing ) tizimining nazariy asoslari hamda uning iqtisodiy samaradorlikka taʼsiri tizimli adabiyotlar tahlili asosida yoritilgan. Tadqiqot Toyota ishlab chiqarish tizimi tamoyillari va Womack hamda Jones tomonidan ishlab chiqilgan besh asosiy Lean prinsipiga tayangan holda, 5S, Kaizen , JIT, VSM, TPM va Kanban vositalarining ishlab chiqarish natijalariga taʼsir mexanizmlarini ochib beradi. Tahlillar shuni koʻrsatadiki, Lean yondashuvi mehnat unumdorligini oshirish, zaxiralarni kamaytirish va jarayonlardagi isrofgarchilikni qisqartirish orqali korxona raqobatbardoshligini mustahkamlaydi. Shuningdek, maqolada rivojlanayotgan iqtisodiyotlar sharoitida tizimni bosqichma -bosqich joriy etish boʻyicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan.
Keywords: tejamkor ishlab chiqarish; iqtisodiy samaradorlik; Toyota ishlab chiqarish tizimi; Lean Manufacturing; 5S; Kaizen; Just-in-Time; isrofgarchilikni bartaraf etish; sanoat korxonalari; uzluksiz takomillashtirish