MINTAQAVIY IQTISODIYOTNING OPTIMAL TUZILMASINI SHAKLLANTIRISH VA MODELLASHTIRISHNING ZAMONAVIY YONDASHUVLARI (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur maqolada mintaqaviy iqtisodiyotning optimal tuzilmasini shakllantirish va uni modellashtirish masalasi ilmiy jihatdan tahlil qilingan. Tadqiqotda mintaqa iqtisodiy tizimining tarkibiy nisbatlari, tarmoqlararo muvozanati hamda resurslar taqsimotining iqtisodiy samaradorlikka taʼsiri kompleks yondashuv asosida oʻrganildi. Optimal tuzilmani aniqlash jarayonida ekonometrik modellar, koʻp omilli regressiya tahlili, input -output modeli va optimallashtirish usullaridan foydalanildi. Olingan natijalar invest itsiya, mehnat resurslari, innovatsiya va infratuzilma omillari mintaqaviy tarkibiy oʻzgarishlarga sezilarli taʼsir koʻrsatganini tasdiqladi. Tadqiqot yakunida mintaqaviy iqtisodiyotning barqaror rivojlanishi diversifikatsiya darajasini oshirish, yuqori qo ʻshilgan qiymatli tarmoqlarni kengaytirish hamda tarkibiy nisbatlarni ilmiy asosda muvofiqlashtirish orqali taʼminlangani asoslab berildi.
Keywords: mintaqaviy iqtisodiyot; optimal tuzilma; strukturaviy transformatsiya; modellashtirish; koʻp omilli regressiya; input -output modeli; optimallashtirish; prognozlash; diversifikatsiya; iqtisodiy samaradorlik; investitsiya; barqaror rivojlanish