BUXORO VILOYATIDA YASHIL TURIZMNI XORIJIY TAJRIBALAR ASOSIDA RIVOJLANTIRISH (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur maqolada yashil turizmning xalqaro miqyosda ekologik muvozanatni saqlash bilan birga iqtisodiy, ijtimoiy va madaniy manfaatlarni uygʻunlashtiruvchi rivojlanish modeli ekani asoslanadi. Xorijiy yondashuvlarning umumiy xulosasi sifatida “tayyor modeln i koʻchirib olish” emas, balki hududiy sharoitga moslashtirilgan adaptatsiya muvaffaqiyat omili ekani koʻrsatiladi. Tadqiqotda yashil sertifikatlar, ekologik transport, jamoa ishtiroki (community -based), raqamli boshqaruv va “turist sifati”ni oshirish kabi mexanizmlar ustuvor yoʻnalishlar sifatida ajratib beriladi. Maqola yakunida 2030 -yilgacha kutilayotgan prognoz indikatorlar (turistlar soni, turizm daromadi, yashil obyektlar ulushi, investitsiyalar, bandlik va ekologik yuklama) asosida yashil turizmning hududiy strategik ahamiyati ilmiy jihatdan yoritiladi
Keywords: yashil turizm; barqaror turizm; community -based turizm; yashil sertifikatlash; green mobility; smart tourism; turist oqim