YAKKA TARTIBDAGI TADBIRKORLAR VA OʻZI NI-OʻZI BAND QILGAN SHAXSLAR SEGMENTI UCHUN SHAFFOF RAQAMLI TOʻLOV TEXNOLOGIYALARINI JORIY ETISH (Marketing Jurnali, 2026)
Ushbu maqolada yakka tartibdagi tadbirkorlar (YTT) va oʻzini -oʻzi band qilgan shaxslar faoliyatida raqamli toʻlov texnologiyalarini joriy etishning iqtisodiy samaradorligi yoritilgan. Raqamli toʻlovlarning tranzaksiya xarajatlarini kamaytirish, aylanma va savdo hajmini oshirish, moliyaviy intizom va hisobotdorlikni kuchaytirish, shuningdek moliyaviy inklyuziyani kengaytirishdagi taʼsiri boʻyicha tahliliy xulosalar berildi. Empirik asos sifatida Oʻzbekiston Respublikasi Markaziy bankining toʻlov infratuzilma si boʻyicha statistik maʼlumotlari, Jahon banki va boshqa xalqaro manbalardagi sharhlar, shuningdek davlat organlari tomonidan eʼlon qilingan ochiq maʼlumotlar va axborotlardan foydalanil gan. Maqolada raqamli toʻlovlarning YTT va oʻzi band segmentida barqaror daromadlarni qoʻllab -quvvatlash, yashirin iqtisodiyoti ulushini qisqartirish hamda davlat byudjeti tushumlarini barqarorlashtirishdagi roli asoslab berilgan.
Keywords: raqamli toʻlovlar; yakka tartibdagi tadbirkorlar (YTT); oʻzini oʻzi band qilgan shaxslar; QR -toʻlovlar; POS -terminallar; naqdsiz hisob -kitoblar; tranzaksiya xarajatlari; moliyaviy inklyuziya; raqamli iz; yashirin iqtisodiyot