O‘ZBEKISTON ENERGIYA SEKTORINI DAVLAT-XUSUSIY HAMKORLIK ORQALI TARAQQIYOTI: ASOSIY ISLOXOTLAR, AMALGA ETILGAN LAYIHALAR VA BARQAROR ISHLAB CHIQARISH (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur maqolada davlat -xususiy sheriklik (DXSh) mexanizmlarining O‘zbekiston energetika sektorini modernizatsiya qilish va barqaror rivojlantirishdagi roli tahlil qilindi. Tadqiqotda energetika siyosatidagi islohotlar, DXSh asosida amalga oshirilgan yirik loyihalar va ularning iqtisodiy hamda ekologik samaralari tizimli ravishda o‘rganildi. Xalqaro moliyaviy institutlar hisobotlari va amaliy loyihalar tahlili asosida DXSh mexanizmlari qayta tiklanuvchi energiya manbalarini joriy etish, investitsiyalarni jal b qilish va energetik xavfsizlikni mustahkamlashga sezilarli hissa qo‘shgani aniqlandi. Tadqiqot natijalari quyosh va gidroenergetika quvvatlarining barqaror o‘sishini hamda 2030 -yilgacha yirik investitsiya loyihalarining shakllanganini ko‘rsatdi. Xulosa s ifatida DXSh mexanizmlarining samaradorligi institutsional muvofiqlashtirish va risklarni boshqarishni kuchaytirish orqali yanada oshirilishi mumkinligi asoslab berildi.
Keywords: davlat -xususiy sheriklik; O‘zbekiston energetika islohotlari; qayta tiklanuvchi energiya; quyosh energetikasi loyihalari; gidroenergetika rivoji; energetika infratuzilmasini modernizatsiya qilish; barqaror investitsiyalar; iqtisodiy samaradorlik