KICHIK BIZNES SUBYEKTLARI DA BOZOR AXBOROTLARIDAN FOYDALANISH VA AVTOMATIK TAHLIL QILISH TIZIMLARINI JORIY ETISH (Marketing Jurnali, 2026)
Ushbu maqolada kichik va oʻrta biznes subyektlari (KO‘B) tomonidan bozor axborotlaridan samarali foydalanish maqsadida mashinali oʻrganish (Machine Learning) texnologiyalariga asoslangan real vaqtli tahlil tizimlarini joriy etish imkoniyatlarini oʻrganilga n. Tadqiqot metodologiyasi sifatida tizimli adabiyotlar tahlili, qiyosiy algoritm baholash va Oʻzbekiston KOʻBlaridagi joriy holat tahlili qoʻllanilgan. Natijalar ML texnologiyalari KOʻBlarning raqobatbardoshligini oshirish, maʼlumotlarga asoslangan qaror qabul qilish jarayonlarini optimallashtirish va operatsion xarajatlarni kamaytirish imkonini beradi. Oʻzbekistonda KOʻBlar uchun real vaqtli bozor tahlil i tizimlarini joriy etishning amaliy mexanizmlari taklif etilgan.
Keywords: mashinali oʻrganish; kichik biznes; real vaqtli tahlil; sunʼiy intellekt; bozor axboroti; raqamli transformatsiya