XALQARO MARKETING TADQIQOTLARIDA ISTE’LILAR HAQIDAGI MA’LUMOTLARNI TO‘PLASH AXLOQIY STANDARTLARI (Marketing Jurnali, 2026)
Maqola raqamli transformatsiya sharoitida xalqaro marketing tadqiqotlarida isteʼmolchi maʼlumotlarini yigʻish va qayta ishlash boʻyicha etik standartlarni tahlil qilishga bagʻishlangan. Tadqiqot nazariy -tahliliy xususiyatga ega boʻlib, xalqaro professional standartlar (ICC/ESOMAR, GDPR, ISO 20252) va Oʻzbekiston Respublikasining shaxsiy maʼlumotlar sohasidagi qonunchiligi qiyosiy tahlil qilinadi. Ish doirasida qiyosiy va GAP -tahlil, shuningdek, etik talablarning amaliy tatbiq etilishiga taʼsir qiluvchi omil larni aniqlash uchun riskga yoʻnaltirilgan va kontekstual yondashuvlar qoʻllanilgan. Aniqlangan meʼyoriy tafovutlar va etik xatarlar tizimli xususiyatga ega ekanligi hamda raqamlashtirish va transchegaraviy jarayonlar taʼsirida kuchayib borishi koʻrsatib b erilgan. Marketing tadqiqotlari etikasini boshqarishda integratsiyalashgan va mahalliy sharoitlarga moslashtirilgan yondashuv zarurligi asoslab berilgan.
Keywords: etik standartlar; xabardor rozilik; maʼlumotlarni minimallashtirish; GAP -tahlil; riskga yoʻnaltirilgan tahlil; kontekstual tahlil; ICC/ESOMAR; GDPR; ISO 20252. № 1 -SON YANVA R; 202 6-YIL 36