KICHIK BIZNESGA RABOBOT MUHIT VA INSTITUTSIONAL OMILLARNING TA'SIRI. (Marketing Jurnali, 2026)
Kichik biznes O‘zbekiston iqtisodiyotida muhim o‘rin egallab , mamlakat yalpi ichki mahsulotining yarmidan ortig ‘ini ta’minlaydi hamda bandlikni kengaytirishda salmoqli rol o‘ynaydi . Mazkur maqolada Oʻzbekistonning oʻtish davri iqtisodiyoti sharoitida raqobat muhiti va institutsional omillarning kichik tadbirkorlik rivojiga taʼsiri tadqiq etiladi . Tadqiqotda statistik maʼlumotlarni tahlil qilish , normativ -huquqiy bazani oʻrganish hamda mavzu boʻyicha zamonaviy ilmiy adabiyotlar sharhi metodlaridan foydalanilgan . Tadqiqot natijalari sogʻlom raqobat muhiti kichik biznes subyektlarida innovatsiyalar va oʻsishni ragʻbatlantirishini , institutsional toʻsiqlar (murakkab tartib -taomillar , byurokratik jarayonlar ) esa ularning rivojlanishini sezilarli darajada cheklashini koʻrsatadi . Xulosa sifatida , izchil iqtisodiy islohotlar va institutsional qoʻllab-quvvatlashni mustahkamlash kichik biznesning raqobatbardoshligini oshirishi hamda uning iqtisodiy barqaror oʻsishga qoʻshayotgan hissasini kuchaytirishi mumkinligi asoslab beriladi .
Keywords: kichik biznes; raqobat muhiti; institutsional omillar; tadbirkorlik; Oʻzbekiston; iqtisodiy rivojlanish