SURXONDARYO VILOYATI ISHLAB CHIQARISH SANOAT RAQOBATBARDOSHLIGINI KOʻRSATKICHLAR STATISTIK TADQIQOTI (Marketing Jurnali, 2026)
AnnotatsiyaMazkur maqolada Surxondaryo viloyati ishlab chiqarish sanoati korxonalariningraqobatbardoshligi iqtisodiy-statistik usullar asosida baholandi. Tadqiqotda hududsanoatining ishlab chiqarish hajmi, rivojlanish dinamikasi hamda respublikasanoatidagi ulushi tahlil qilindi. Raqobatbardoshlikni aniqlashda sanoat ishlabchiqarish hajmi indeksi, mehnat unumdorligi indeksi va integral raqobatbardoshlikindeksi ko‘rsatkichlari qo‘llanildi. 2014-2024-yillar statistik ma’lumotlari asosidahudud sanoatining o‘sish sur’atlari va tarkibiy xususiyatlari o‘rganildi. Tahlil natijalarisanoat ishlab chiqarishi mutlaq hajmda barqaror o‘sganini, biroq viloyatningrespublika sanoatidagi ulushi past darajada qolayotganini ko‘rsatdi. Tadqiqot natijalarisanoatni diversifikatsiyalash, innovatsion ishlab chiqarishni rivojlantirish va mehnatunumdorligini oshirish orqali hudud sanoati raqobatbardoshligini kuchaytirishzarurligini ko‘rsatdi.Kalit soʻzlar: Surxondaryo viloyati, ishlab chiqarish sanoati, raqobatbardoshlik,sanoat ishlab chiqarishi, mehnat unumdorligi, integral indeks, iqtisodiy-statistik tahlil,hududiy rivojlanish.