OʻZBEKISTON IQTISODIYOTIDA MAJBURIY AVTOSUGʻURTANING MOLIYAVIY OʻRNI VA UNI KENGAYTIRISH ISTIQBOLLARI (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur maqolada Oʻzbekiston iqtisodiyotida majburiy avtosugʻurtaningmoliyaviy oʻrni va rivojlanish tendensiyalari tahlil qilindi. Tadqiqotda sugʻurtamukofotlari, toʻlovlar hajmi, polislar soni va tarif oʻzgarishlari asosida tizimsamaradorligi baholandi. Statistik maʼlumotlar asosida avtopark kengayishi sugʻurtatalabining oshishiga olib kelgani aniqlandi. Amaldagi tariflar va sugʻurta summasioʻrtasidagi nomutanosibliklar aniqlanib, yangi tartib orqali ularningmuvofiqlashtirilgani koʻrsatildi. Raqamlashtirish jarayonlari sugʻurta xizmatlari tezligiva shaffofligini oshirgani qayd etildi. Tadqiqot natijasida majburiy avtosugʻurtaningijtimoiy himoya va moliyaviy barqarorlikdagi roli asoslandi hamda uni kengaytirishboʻyicha amaliy takliflar ishlab chiqildi.
Keywords: majburiy avtosugʻurta, sugʻurta bozori, avtofuqarolik javobgarligi, sugʻurta mukofotlari, tarif siyosati, raqamlashtirish, moliyaviy barqarorlik, risk boshqaruvi