MINTAQA IQTISODIYOTINI BARQAROR RIVOJLANTIRISHDA TRANSPORT TIZIMIDA RAQAMLI TEXNOLOGIYALARNI JORIY ETISH SAMARADORLIGI (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur maqolada mintaqa iqtisodiyotini barqaror rivojlantirishda transporttizimiga raqamli texnologiyalarni joriy etish samaradorligi tahlil qilindi. Tadqiqotdatransport va axborot-kommunikatsiya sohalarining o‘zaro bog‘liqligi statistik vaempirik ma’lumotlar asosida baholandi. Olingan natijalar raqamli platformalar, aqllitransport tizimlari va elektron hujjat aylanishi logistika xarajatlarini kamaytirganini vayetkazib berish tezligini oshirganini ko‘rsatdi. Shuningdek, transport xizmatlari hajmiva qo‘shilgan qiymatning o‘sishi raqamlashtirish jarayonlari bilan bevosita bog‘liqligianiqlangan. Tadqiqot yakunida transport tizimini raqamli transformatsiya qilishmintaqaviy iqtisodiy o‘sish va raqobatbardoshlikni ta’minlovchi muhim omil sifatidabaholandi.
Keywords: raqamli texnologiyalar, transport tizimi, logistika, mintaqaviy rivojlanish, aqlli transport, eTIR, e-CMR, O‘zbekiston