TOʻQIMACHILIK SANOATIDA ISHLAB CHIQARISH RAQOBATBARDOSHLIGINI OSHIRISHDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALARNING TAʼSIRI (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur maqolada to‘qimachilik sanoatida ishlab chiqarish raqobatbardoshliginioshirishda innovatsion texnologiyalarning ta’siri tahlil qilindi. Tadqiqotda Sanoat 4.0elementlari, jumladan sun’iy intellekt, IoT va raqamli ishlab chiqarish tizimlariningishlab chiqarish samaradorligi va qo‘shilgan qiymatga ta’siri baholandi. O‘zbekistonto‘qimachilik tarmog‘ining 2024-yildagi statistik ko‘rsatkichlari asosida empiriknatijalar umumlashtirildi. Tahlil natijalari innovatsion texnologiyalar operatsionsamaradorlikni oshirgani, xom ashyo isrofini kamaytirgani va mahsulot sifatiniyaxshilaganini ko‘rsatdi. Raqamli transformatsiya eksport raqobatbardoshliginikuchaytiruvchi muhim omil sifatida namoyon bo‘ldi. Tadqiqot yakunida tarmoqnirivojlantirish bo‘yicha ilmiy asoslangan xulosalar ishlab chiqildi.
Keywords: innovatsion texnologiyalar, to‘qimachilik sanoati, raqobatbardoshlik, Sanoat 4.0, sun’iy intellekt, IoT, O‘zbekiston