OʻZBEKISTONDA IQLIM OʻZGARISHI, SUV RESURSLARITAQCHILLIGINI VA UNING ENERGETIKA SEKTORIGA TAʼSIRIBAXOLASH (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur tadqiqotda Oʻzbekistonda iqlim oʻzgarishi sharoitida suv resurslari vaenergetika sektori oʻrtasidagi bogʻliqlik tahlil qilindi. Tahlil natijalari suv taqchilligiqishloq xoʻjaligi va energetika samaradorligiga salbiy taʼsir koʻrsatganini aniqladi.Harorat oshishi, yogʻingarchilik kamayishi va daryo oqimlari qisqarishi suv balansiniyomonlashtirgan. Energetika sektorida gidroenergetika ulushi kamaygan, issiqlikelektr stansiyalarining suvga bogʻliqligi kuchaygan. Tadqiqot yashil iqtisodiyotstrategiyasi doirasida qayta tiklanadigan energiya va suv tejovchi texnologiyalarnijoriy etish zarurligini asoslagan. Olingan natijalar barqaror rivojlanish va resurslardansamarali foydalanish uchun ilmiy asos bo‘lib xizmat qilgan.
Keywords: iqlim oʻzgarishi, suv resurslari, suv taqchilligi, yashil iqtisodiyot, energetika, qayta tiklanadigan energiya, barqaror rivojlanish