OʻZBEKISTON SANOAT KORXONALARIDA MENEJMENTNIMODERNIZATSIYA QILISH (Marketing Jurnali, 2026)
Ushbu maqolada Oʻzbekiston sanoat korxonalarida menejment tiziminimodernizatsiya qilish jarayonlari iqtisodiy va tashkiliy jihatdan tahlil qilindi.Tadqiqotda Lean production tamoyillari va KPI tizimining joriy etilishi ishlabchiqarish samaradorligiga taʼsiri baholandi. “UzAuto Motors” AJ misolida 2017–2024-yillar kesimida ishlab chiqarish hajmi, foyda va resurslardan foydalanishkoʻrsatkichlari qiyosiy tahlil qilindi. Natijalar boshqaruv transformatsiyasi ishlabchiqarish hajmining oshishi va xarajatlarning optimallashuvi bilan bogʻliqliginiko‘rsatdi. KPI tizimi xodimlar faoliyatini natijaga yoʻnaltirganligi aniqlandi. Leantamoyillari ortiqcha jarayonlarni qisqartirganligi kuzatildi. Tadqiqot sanoatkorxonalarida samarali boshqaruv modelini shakllantirish uchun amaliy asos yaratdi.
Keywords: sanoat korxonalari, menejment modernizatsiyasi, Lean production, KPI, operatsion samaradorlik, ishlab chiqarish, inson kapitali