SANOAT TARMOQLARINI OPTIMAL RIVOJLANTIRISH BO‘YICHA IQTISODIY-MATEMATIK MODEL ISHLAB CHIQISH (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur maqolada sanoat tarmoqlarini optimal rivojlantirish uchun iqtisodiy-matematik model ishlab chiqilgan. Tadqiqot doirasida Leontief tarmoqlararo balans modeli, chiziqli dasturlash va Analitik Iyerarxiya Jarayoni (AHP) usullari integrallashgan holda qo‘llanildi. Texnologik koeffitsientlar matritsasi asosida yakuniy talab va umumiy ishlab chiqarish o‘rtasidagi bog‘liqlik matematik jihatdan ifodalandi. Ko‘p mezonli optimallashtirish modeli orqali resurs, ekologik va tarmoqlararo cheklovlar birgalikda hisobga olindi. Natijada qaror qabul qilish jarayonini qo‘llab-quvvatlovchi yagona metodologik yondashuv shakllantirilgani ko‘rsatildi.
Keywords: iqtisodiy-matematik model, sanoat tarmoqlari, Leontief matritsasi, chiziqli dasturlash, ko‘p mezonli optimizatsiya, resurs taqsimoti, AHP, tarmoqlararo balans