KAPITALNING EKSPONENSIAL O‘SISHI: AN’ANAVIY MOLIYA VA ISLOMIY MOLIYALASHTIRISH MEXANIZMLARINING NAZARIY QIYOSIY TAHLILI (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur tadqiqotda anʼanaviy moliya va Islomiy moliyalashtirish tizimlaridakapitalning eksponensial oʻsish mexanizmlari nazariy-qiyosiy asosda tahlil qilindi.Tadqiqot davomida pulning vaqt qiymati, murakkab foiz, foyda va zarar taqsimotihamda aktivga asoslangan moliyalashtirish tamoyillarining iqtisodiy mohiyatioʻrganildi. Kapital oʻsishining matematik modeli ikki tizimda bir xil formulagaasoslanishi, biroq daromad manbai, risk taqsimoti va real iqtisodiyot bilan bogʻliqligijihatidan farqlanishi aniqlandi. Mudoraba, musharaka va sukuk kabi Islomiy moliyaviyinstrumentlarning kapital jamgʻarish imkoniyatlari baholandi. Olingan natijalarIslomiy moliyalashtirish mexanizmlarining moliyaviy inklyuzivlikni kengaytirish,investitsiya faolligini ragʻbatlantirish va real sektor bilan bogʻliq moliyaviymunosabatlarni rivojlantirishdagi ahamiyatini tasdiqladi.
Keywords: kapital oʻsishi, murakkab foiz, Islomiy moliya, mudoraba, musharaka, sukuk, moliyaviy inklyuzivlik, risk taqsimoti.